ČOVJEK SE
DUHOVNO, TJELESNO, FIZIČKI,
ENERGETSKI, MATERIJALNO,
UZDIŽE I NAPREDUJE
KADA ČITA, PRIČA, SLUŠA,
RAZMIŠLJA SRCEM, S LJUBAVLJU,
O BOŽIJIM STVARANJIMA, DJELOVANJU
I NAMJERAMA SA ČOVJEKOM NA ZEMLJI

duhovnaizgradnja.com forum

 

posjetite i sajt Duhovna izgradnja

Ovo je forum javnog karaktera i na njemu svako može da iznosi svoja razmišljanja koja su u skladu sa pravilima foruma, ali autori sajta ne stoje iza pisanja drugih učesnika

Danas je 18 Jul 2018, 23:10

Sva vremena su u UTC + 1 sat
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2011, 12:03 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 06:16
Postovi: 2453
Lokacija: Ponir - Mehovci
Osjetio sam potrebu ovdje otvoriti temu o SFRJ, jer mislim da je u ovomu smislu nema.
Ono na što sam fokusiran, je problem (istinske) djece SFRJ i njihovi problemi nastali raspadom SFRJ.
Obzirom da smatram da su većina učesnika ovdje osjetila blagodati tog sistema, pitam se u suštini o samom tom sistemu.

Problem je što je SFRJ imala svoj razvoj, još odavno u istoriji, preko kraljevine, do ovamo, ali ni počeci SFRJ nisu bili laki.

Moja majka recimo iz Potkozarja pričala mi je da je ona u svojoj mladosti bila privilegirana kad dobije komadić slanine ili kocku šećera. Eto. Kako je narod živio recimo oko 1960, kako ko.

I onda imamo tok poboljšanja recimo ishrane do osamdesetih.
Postavlja se pitanje koliko smo mi uistinu znali o SFRJ.
Zgražavam se kad vidim generaciju pre sebe koja je živjela u SFRJ, a prilagodila se ovom divljačkom vremenu i spremni su na sve recimo za novac. Pazimo oni su se prilagodili đavolu.

Pitanje je kako je bilo i kakav je to narod bio, je li bio izapiran, lud, ali ludi su i ovi što su utopijskim reklamama dobrog života nas potlačili.

Sad evo i ovdje na forumu, nalijećem na djecu kao što sam ja SFRJ a koji negoduju na današnje uslove i pate za SFRJ, mada je pitanje koliko su oni istinski poznavali SFRJ. Ja mogu reći da sam je osjetio, i to dobro.

Ne mislim mnogo sad ovdje ali iniciran sam na ovu temu postom kojeg sam uputio Nemirnoj duši ovdje, potreba je stalno da se o tomu govori, pa stoga sam otvorio temu.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13 Sep 2011, 12:47 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 06:16
Postovi: 2453
Lokacija: Ponir - Mehovci
Na primjer, mene su učili da budem iskren i pravedan u sistemu SFRJ, i dođe sad vrijeme suprotnog, ali znam da to nije dobro, čak i Bog tako kaže, ono što sam poslije naučio je da treba ljudima opraštatai, to jest biti milostiv, i to su tri vrline mogu reći najveće za mene.

Hajde što se tiče laganja,
jako je teško danas ne lagati, međutim ne znam koliko će me ko razumjeti ali laž se može izbjeći tako da kažeš drugu ili treću istinu onako u smislu konteksta koji neko od tebe traži.
Npr. kažeš nekomu ''idem prema Bosanskom Novom'', a u stvari izađeš u Prijedoru i obaviš svoje stvari, a želja ti je da taj ko te pita ne zna da si ti u Prijedoru.

Primjera ima mnogo ali mi je otežano malo navoditi, ja se u životu redovno koristim ovakvim stvarima ali samo u slučajevima kad mi naleti neko nedobronamjeran, a takvih ima.

Tu se ne radi o laganju, već o snalaženju, a na mnoge načine ponudom drugog rješenja laž se može izbjeći, tako da ponudiš neku istinu, a ne daš pravu informaciju tom nazovi nedobronamjerniku.


Što se tiće pravde,
često imam osjećaj kad pola pola dijelim da se onaj uvrijedi, da bih bio čišći, ja uvijek dam malo više kao 1%, a najbolje je nekad da se pravednost i ne vidi, mada nije.
''Moja je osveta'' - govori Gospod, pa ne žalimo za pravdom ili nepravdom, u Kur'anu stoji da će mo plaće naše dobiti u potpunosti tek na sudnjem danu.
Prema tome, pravda nas možda zadesi, možda nekomu pravedno odgovorimo, ali ne treba žaliti i ako Bog našu pravdu odradi.


Primjetio sam da milost je usko vezana sa pravdom, jer ne možete vi non stop popuštati, pravda ipak mora postojati, i pravdu treba sprovoditi. To je kao na terazijama, na vagi.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13 Sep 2011, 13:12 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 06:16
Postovi: 2453
Lokacija: Ponir - Mehovci
MALO O IZBORNOM SISTEMU DANAS

Nema tu puno što neko ne zna, samo podjsetiti se,

Kao prvo na Mojsija, koji je po prijedlogu Jetra svog tasta čini mi se, odredio starješine za raspravu i sudstvo, ali vjerovatno i vodstvo u Izraelu, po porodicama vjerujem da je biran svaki častan čovjek, sa otvorenom kritikom bilo koga iz naroda prema bilo kojem straješini. To je onako idealistički, ali Bog je bio tu, i nije teško razumjeti da je to bilo tako i čak pravedno.

Međutim danas, recimo BIH, svi znamo ili u regionu kako se bira vodstvo, ne po narodu, mada narod glasa, ali za koga?
Za onoga ko je jednim koljenom na zemlju ukazao čast onomu sa zapada, i centralna izborna komisija pušta samo takve vjerovatno na izbore, ''koji zadovoljavaju uvjete'', njihove uvjete, ne narodne. Ako nisu dobri po njihovom, tu su sankcije i isključenja.
I onda narod glasa za svaki ološ koji priča laži, a mediji su toliko u ''maglenju'' stanovništva otišli daleko da je to nevjerovatno.
Primjer, nedavni događaji u arapskom svijetu i Libiji, ko fol narod se bori, a ono pozadina Rotschild i klapa, samo ne znam kako su ljude nagovorili, navodno sa Al Kaidom...itd, iz ovoga se vidi da se istina ne nazire, jer sve se mućka.
O tomu je poznato svakomu.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13 Sep 2011, 17:20 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219


Nad vecernjim Dunavom siri se
bela boja, bela boja, bela boja.
I u secanje moli melodija
Minulih godina, minulih godina, minulih godina.
Ali razdelila se jata ptica
Nase pesme jednostavnih reci.
Ti odlazis u oganj Jugoslavijo
Bez mene, bez mene, bez mene.

chorus:
Za noc pod olovnom tucom
Zato sto nisam blizu
Ti oprosti sestro moja - Jugoslavijo!
Za smrt pod kisom proletnjom
Zato sto nije postala spas!
Ti oprosti sestro moja - Jugoslavijo!

Kao crnooka devojcica bespomocna
Ti stojis na drugoj obali.
No dopreti do te obale
Ja ne mogu, ne mogu, ne mogu.
Nad vecernjim Dunavom siri se
bela boja, bela boja, bela boja.
I u scanje moli melodija
Minulih godina, minulih godina, minulih godina.

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26 Sep 2011, 08:08 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219
20 godina od smrti Jugoslavije (1): Balkansko roblje MMF


Govorilo se da je Jugoslavija bila okružena brigama (Bugarska, Rumunija, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska, Austrija). Da li su joj još neke brige radile o glavi, samo se pretpostavlja, ali je već opštepoznata stvar da je neko raspirio plamičak nacionalnog pitanja, ideju prevaziđenu još u 19. veku za većinu Evropljana, i rasplamsao ga u požar koji više niko nije mogao da ugasi.


Tačno pola veka je prošlo od zlatnog doba SFRJ, dve decenije od početka njenog raspada, a još se na nekom zabitom graničnom prelazu može videti granični kamen na kojem piše SFRJ.


SFRJ je imala ukupan spoljni dug 11,5 milijardi evra (preračunato u evre), a sada njeni "potomci" zajedno duguju svetu oko 130 milijardi. Tada su Jugoslaviju MMF (Međunarodni monetarni fond), i Svetska banka proglasili visokozaduženom zemljom kojoj više ne treba odobravati međunarodne kredite. Ako su uoči svetske krize na dan 30. juna 2008. jugoslovenske države-naslednice dugovale 94,8 milijardi evra, koje čudo se desilo da MMF i SB nisu zaključili da su ove države prezadužene, nego su šakom i kapom i dalje delile kredite, i to za popunu takozvanih deviznih rezervi, koje sve bivše jugoslovenske republike opet čuvaju u velikim zapadnim bankama.


Prema podacima Ministarstva finansija Hrvatske raspodela duga eks-Jugoslavije od 11,5 milijardi evra najvećim delom sprovodila se po ključu MMF-a i odlukama Badinterove komisije. Tako je SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) nasledila 36,5 odsto (4,198 milijardi evra), Hrvatska je preuzela 28,5 odsto (3,278 milijardi evra) duga, Slovenija 16,4 odsto (1,886 milijardi evra), Bosna i Hercegovina 13,2 (1,518 milijardi evra) i Makedonija 5,4 odsto (621 miliona evra). To je prema sadašnjim dugovanjima više nego skromno zaduženje i prava božja blagodet.


Tako su novonastale države krenule grlom u jagode, i postale "srećne" nacionalne države gde tranzicija traje već 20 godina i nikako da prođe. Dr Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa na fakultetu političkih nauka, tvrdi da moć i uticaj kakva je Jugoslavija imala 60-ih i 70-ih, pa čak i 80-ih godina, nije stekla, niti može da stekne, nijedna država koja se iz nje izrodila.


- Bio sam član prve delegacije koja je posetila Seul i iste godine održao predavanje na prestižnom Evropskom koledžu u Brižu, o čemu moje kolege danas mogu samo da sanjaju. Tih 70-ih američki i sovjetski ambasador u UN morali su da konsultuju jugoslovenskog ambasadora pre nego što izađu pred Savet bezbednosti ili Generalnu skupštinu UN - kaže Simić.


Sociolog Jovo Bakić tvrdi da su ratovi koji su pratili raspad Jugoslavije, unazadili građansku svest u većini republika i evoluirali u radikalizam svake vrste, i politički i verski:

- Rat je uvek nesreća kako za poraženog tako i za pobednika. Razbijanje Jugoslavije donelo je rast društvenih nejednakosti i socijalne bede u svim postjugoslovenskim društvima. Države su, pak, dobile formalni suverenitet dok su u stvarnosti postale banana-republike kojima se može komandovati sa strane - kaže Bakić za "Vesti".- Novonastale države idu u korak sa svetom samo kad je u pitanju vlast bogate manjine nad siromašnom većinom. Drugim rečima, uspostavljen je oligarhijski poredak koji se pravda demokratskom retorikom.Ako su istoričari Titu pripisivali diktaturu, Goli otok, žrtve i progone, a oni skloniji zaverama i masonstvo i špijunažu, njegovi savremenici i danas slave Brozovu izvanrednu političku veštinu kojom je vodio Jugoslaviju između Istoka i Zapada i držao na okupu sve njene narode i narodnosti.Večiti zaljubljenici u Tita kao mitskog vođu podsećaju da jedna od malih planeta nosi njegovo ime, posada Apola 11 na Mesecu je ostavila disk sa snimljenim porukama oko 60 svetskih državnika, među kojima i Titov glas: "Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E, nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da ruje iznutra, da ruši to bratstvo i jedinstvo."SFRJ je bila jedna od predvodnica gotovo 100 zemalja nesvrstanog sveta, koje je sada trebalo uterati u jaram i sistematski pljačkati. U jugoslovenskom ratnom vihoru stradalo je oko 300.000 ljudi, dok se ekonomska šteta procenjuje na 50 milijardi evra.

Profesor Simić tvrdi da su posle raspada Jugoslavije najveći gubitnici Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.- Srbija je najviše izgubila, jer je dobila najviše izbeglica, a veliki broj Srba našao se u drugim državama u poziciji manjine, osim bosanskih Srba koji su u ratu dobili entitet u BiH. Bosna i Hercegovina je takođe veliki gubitnik, po broju žrtava, dugotrajnom ratu i svim nerešenim problemima. Makedonija, kao mala država uz sve multietničke trzavice, ima i nedefinisane odnose da sa Srbijom, a blokira je Grčka.Danas Vikiliks obaveštava svet da strani ambasadori karakterišu Srbe, Crnogorce i Hrvate da su lenji. To koliko su plaćeni niko nije spominjao. Jer sve bivše jugoslovenske republike ponosno rade za strance za male plate, prodaju sirovine za male pare, plaćaju gorke bankovne kamate, ali imaju svoje nacionalne državice i svog lokalnog cara. Izgleda da za one koji tvrde da su napokon dobili nacionalnu državu nema veće radosti nego da mašu zastavom svog plemena. Kad je dete gladno, pomaže i zvečka.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema- ... roblje-MMF

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26 Sep 2011, 08:12 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219
20 godina od smrti Jugoslavije (2): Zemlja u kojoj je sve propalo


Srbija ima posttraumatski sindrom i nije sigurna da će ostati u ovim granicama u kojima je danas. Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić tvrdi da današnja Srbija ne zna šta jeste - da li je ostatak ostatka Jugoslavije ili nije.


- Pokušala je da sačuva dvočlanu Jugoslaviju, pa nije uspela. Pokušala je da zadrži Kosovo, pa ni to joj ne polazi za rukom, a ima jako veliki problem da sebe prepozna kao nezavisna država koja ima identitet. Sebe doživljavamo kao poslednje ostatke Jugoslavije, ali to nije slučaj samo sa nama. Čovek koji je izgubio ruku, još mesecima pokušava da se počeše tom rukom. Mislim da Srbiji prestoji težak posao da sebe prepozna kao postjugoslovensku, i nažalost, na postkosovsku Srbiju, da nađe svoje mesto i svoj ugled. Izgubili smo glas, više se ne čujemo - kaže Simić.


Istraživanje Evropske organizacije za razvoj (OECD) pokazuje da Srbi dnevno na poslu provedu više vremena nego Nemci, Francuzi, Belgijanci, Turci ili Danci, a plate su od tri do deset puta manje nego u tim zemljama. Potpuna suprotnost u odnosu na vreme Jugoslavije, kao i činjenice da Srbiju "krase" i velika stopa nezaposlenosti, loši uslovi rada i nesigurnost radnog mesta.


Neuropsihijatar dr Zoran Đurić kaže da su Jugosloveni imali manje problema sa svojim identitetom nego današnji Srbi.


- Jugosloveni su se bolje osećali. Njihova država je bila priznata i prihvaćena. Ljudi su doživljavali da je njihova zemlja poštovana. Danas su maske pale, pa se naše male zemlje gledaju sa nipodaštavanjem u većini slučajeva. Bilo je ljudi koje je raspad Jugoslavije potpuno dezorijentisao, posebno one iz mešovitih brakova. Oni su i dalje sebe određivali kao pripadnike te velike države. Nisu se mnogli da se snađu u tome da budu Srbi - objašnjava dr Đurić.


Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je nedavno izjavio da posle političkih promena 5. oktobra može da se konstatuje da je u Srbiji sve propalo. Neki su dodali, kad je sve propalo, pa valjda će propasti i kriza. Zasad ukupni dugovi države, privrede i građana Srbije iznose 37,440 milijardi evra.

Moderni robovi

* 380 hiljada ljudi u Srbiji radi više od 50 sati nedeljno
* 200 hiljada ljudi na poslu nedeljno ostaje 20 sati duže nego što zakon propisuje
* 20 odsto zaposlenih u Srbiji prima platu bez ikakvog zakašnjenja
* 350 evra je prosečna plata u Srbiji, što je 5-6 puta manje nego u NemačkojPrivatizacija

* prodato 2.280 preduzeća
* neprodato 456 preduzeća
* raskinutih ugovora 627 preduzeća
* poništenih tendera 35
http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema- ... e-propalo-

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28 Sep 2011, 16:45 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219
20 godina od smrti Jugoslavije (3): Rasprodana država


Davne 1971. godine, u tadašnjoj SR Hrvatskoj je nezaposlenih bilo oko 40.000, koliko ih danas posao traži samo u splitskom Zavodu za zapošljavanje.


Prema podacima Eurostata, Hrvatska je na drugom mestu u Evropi po broju nezaposlenosti mladih. Prema evidenciji Hrvatskog zavoda da zapošljavanje od 285.345 nazaposlenih mladi je svaki treći je mlađi od 30 godina.Potpredsednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman tvrdi da samo 37 odsto radno sposobnog stanovništva u Hrvatskoj radi "i po tome smo najneradniji narod u Evropi".Upravo zato ima mišljenja da se država bolje snalazila u okviru nekadašnje Jugoslavije. Na primer, tada je ostvarivala najviše stope rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) - od 1952. do 1965. godišnje čak 9,5 odsto, a 1971. godine nezaposlenih je u Hrvatskoj bilo samo oko 40.000, koliko ih danas posao traži samo u splitskom Zavodu za zapošljavanje.- Danas ih je u samostalnoj, demokratskoj, proevropskoj i tržišnoj Hrvatskoj oko 300.000 (iako se broj stanovnika u međuvremenu smanjio gotovo za 400.000), a krizi se i depresiji ne nazire kraj - naveo je nedavno hrvatski "Novi list".


Dnevnik navodi i da je Hrvatska posle rata 1990. bila zemlja koja je sav svoj novi razvoj zasnivala na rasprodaji državne imovine i na prekomernom uvozu i zaduživanju u inostranstvu, kao i da je država posle prelaza sa socijalizma na kapitalizam počela kobno da nazaduje, što joj se nije događalo u socijalističkoj eri.U Hrvatskoj je od početka recesije propalo 1.490 firmi, a 20.000 preduzeća ispunjava uslove za stečaj. Svakog dana 20 firmi se nađe pod blokadom.


U Hrvatskoj danas kruži vic da su hrvatskom istorijom vladali gradovi na slovo B - Budimpešta, Beč, Beograd i Brisel. Drugim rečima, EU se doživljava kao neka nova vrsta Jugoslavije, nadaju se, civilizovanija od ove prethodne.


Dužnička kriza

Hrvatska je u periodu od 1974. do 1979. ostvarivala viši udeo investicija u BDP-u od Japana."Novi list" navodi da je dužnička kriza, koja je pogodila i SFRJ i Hrvatsku krajem 1981. bila je veštački izazvana da bi Zapad testirao koliko je Jugoslavija posle Tita funkcionalna državna zajednica, a potom joj odmah nametnuo prvi stend-baj sporazum sa MMF-om.


- Zato je Hrvatska u vreme kada joj je premijer bio Ante Marković, iz tadašnje plitke dužničke drame izašla za manje od dve godine, dok će za izlazak iz sadašnje čekati najmanje 10 godina - zaključuje "Novi list".

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Poslednji put menjao Elena dana 28 Sep 2011, 16:48, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28 Sep 2011, 16:46 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219
20 godina od smrti Jugoslavije (4): Tuča oko hrane


Makedonija je u dugovima do guše, a njen ukupan spoljni dug na kraju prvog kvartala ove godine beleži dramatičan rast od čak 22 odsto, što predstavlja 1,14 milijardi dolara više nego od kraja marta prošle godine, pa trenutno iznosi 6,3 milijarde dolara. Rast bruto spoljnog duga samo u prva tri meseca ove godine je iznosio rekordnih 869 miliona dolara.


Analitičari procenjuju da će se spoljni dug još više povećati u drugom kvartalu ove godine, jer će biti uključen i kredit MMF u iznosu od 220 miliona evra. On će još više porasti do kraja godine jer Vlada najesen ima nameru da izda nove evro obveznice.


Ivan Stolković, lider Demokratske partije Srba, podseća na lične tragedije, izgubljena prijateljstva, rodbinske veze i poslove.
- Ako govorimo o politici, zadovoljna je samo nacionalna elita. Makedonija je dobila ono što je sanjala, a to je nacionalna država. Ali, to je jedna strana priče, građani zbog toga ne žive bolje - tvrdi Stolković.


Život se nije poboljšao, niti su se neke stvari naročito popravile.
- Raspad Jugoslavije je poprilično bolno primljen, jer se ona nije mirno raspala, a sa druge strane, proces ekonomskog razdajanja napravio je puno problema privrednim subjektima i novoformiranim ekonomijama. Kada su se rastale republike, krenulo se grlom u jagode - tvrdi Stolković.Strpljenja je očigledno potrebno puno jer je Makedonija evropski šampion po rastu nezaposlenih. Samo u prvom tromesečju 2011. ta stopa je iznosila čak 33,6 odsto. Bez posla je polovina radno sposobnog mladog stanovništva. Oni danas mogu da putuju gde hoće, ali nemaju keš. Prosečan građanin je potpuno osiromašio.


Nedavno je u Skoplju održana manifestacija Doručak na mostu, koju već drugu godinu na Kamenom mostu organizuje lokalna samouprava. Ovog puta protekla je u svađi, guranju i otimanju oko besplatne hrane.Među 2.000 gladnih Skopljanaca, za koje je celom dužinom mosta bilo postavljeno 600 stolova sa stolicama, mogle su da se vide i dame sa šeširima i naočarama za sunce kako se guraju da bi dobile još jedan lanč paket.Nažalost, 2.000 paketa hrane nije bilo dovoljno za sve gladne Skopljance, koji su tu videli jedinstvenu šansu da bar jednom doručkuju kao ljudi.Bajka iz prošlosti

Mladim Makedoncima ne znači puno priča o belom šengenu, jer novac presuđuje da li će putovati ili ne.


- Kada im govorite da ste u Jugoslaviji mogli da se probudite u Makedniji, da u istom danu odete na Jadransko more, pa do Ljubljane, da su roditelji bez problema puštali decu da putuju, to njima deluje kao bajka.

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28 Sep 2011, 17:06 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 06:16
Postovi: 2453
Lokacija: Ponir - Mehovci
SUVERENITET - koga nema
DEMOKRACIJA - čega nema
BLAGOSTANJE - :lol:

Uz ''ZNA SE'' parolu,

pisalo je na prvim izborima u HR na Tuđmanovom glavnom plakatu.Danas blaženo stanje je :oops: :cry: čak i ovako 8-)

je li i ovo blaženo :roll: :o :(

Odgovor možda zna Blaž Slišković (savim slučajno).


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 29 Sep 2011, 07:46 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2010, 11:16
Postovi: 4219
20 godina od smrti Jugoslavije (5): Radni dan za kilo mesa


Prošlo je 16 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma a najveći problem Bosne i Hercegovine, isparčane na dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH sa deset kantona i Brčko distrikt, jeste što su njene stanovnike nacionalne i verske podele doslovno požderale.


Vlasti u BiH se ne snalaze u sprovođenju evropskih reformi, a međunarodna zajednica, odnosno Kancelarija visokog predstavnika, i dalje vodi glavnu reč.Funkciju visokog predstavnika trenutno obavlja austrijski diplomata Valentin Incko.I danas može da smenjuje legalno izabrane predstavnika vlasti i nameće zakone, ali uprkos pokušajima "spoljne hirurgije", jasno je da ovu državu čeka neizvesna budućnost.


BiH se godinama unazad kotira kao država sa nižim životnim standardom među državama bivše Jugoslavije. Kako je živeti sa prosečnom platom od oko 419 evra, najbolje znaju Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili kao god da se deklarišu. jedan tekstilni radnik u Bosni mora da radi ceo dan za kilogram mesa.Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić nedavno je upozorio da je najveći problem u BiH nezaposlenost koja je sa 27,1 odsto najveća u regionu, i podvukao da je veliki problem i 46 odsto bruto nacionalnog dohotka koji se potroši na administraciju.


Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu podvlači da je temeljni problem BiH to što su "ideologije koje su vodile rat samo promenile subjekte", te da sve tri strane u sprovođenju "etno politike računaju na ono što su zacrtale kao ratne ciljeve".


- Drugi problem je apsolutna podeljenost tri etnička društva sa tri zaraćena kulturna sadržaja, tri razdvojene ekonomije, a svaka strana sebe vidi kao žrtvu, a nikako i kao krivca. Treći ključni problem BiH je zona uticaja dve regionalne sile - Hrvatske i Srbije
- tvrdi Kazaz.


On podseća i da kriza u BiH traje gotovo 20 godina, što je bezmalo trećina prosečnog ljudskog života, ali su građani lutke verskih i političkih vođa, pa se najmanje bore za vlastitu egzistenciju. Prošle godine je samo u RS ugašeno 3.340 preduzeća i blokirano 13.000 računa.Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, bez posla je u Bosni i Hercegovini samo za protekle dve i po godine ostala 229.151 osoba. Dnevno otkaz dobije 251 radnik. Najviše je pogođena Federacija BiH, gde je bez posla ove godine ostalo skoro 24.000 ljudi, u Republici Srpskoj 20.630 osoba, a u Brčko distriktu 819 osoba.http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema- ... -kilo-mesa

_________________
The Call of Freedom
~ Sta mi vredi sad da letim kada nemam gde da sletim...~


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod - www.CyberCom.rs