ČOVJEK SE
DUHOVNO, TJELESNO, FIZIČKI,
ENERGETSKI, MATERIJALNO,
UZDIŽE I NAPREDUJE
KADA ČITA, PRIČA, SLUŠA,
RAZMIŠLJA SRCEM, S LJUBAVLJU,
O BOŽIJIM STVARANJIMA, DJELOVANJU
I NAMJERAMA SA ČOVJEKOM NA ZEMLJI

duhovnaizgradnja.com forum

 

posjetite i sajt Duhovna izgradnja

Ovo je forum javnog karaktera i na njemu svako može da iznosi svoja razmišljanja koja su u skladu sa pravilima foruma, ali autori sajta ne stoje iza pisanja drugih učesnika

Danas je 16 Jul 2018, 07:21

Sva vremena su u UTC + 1 sat
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Događaj u hramu
PostPoslato: 27 Jun 2012, 14:15 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
I nađe u crkvi gde sede oni što prodavahu volove i ovce i golubove, i koji novce menjahu.
I načinivši bič od uzica, izgna sve iz crkve, i ovce i volove; i menjačima prosu novce i stolove ispremeta;
I reče onima što prodavahu golubove: Nosite to odavde, i ne činite od doma Oca mog dom trgovački.A učenici se Njegovi opomenuše da u pismu stoji: Revnost za kuću Tvoju izjede me.

Prva Korinćanima 6:19 Ili ne znate da su tjelesa vaša Crkva Svetog Duha koji je u vama, kojega imate od Boga i nijeste svoji?Hram je tijelo, mjenjači i trgovci su sve ono što je lažno u nama, stvoreno pod uticajem okoline, stari čovjek.. .Hrist je naša suština, svijest. Hrist kroz događaj u hramu pokazuje rad na sebi, duhovnu izgradnju.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 27 Jun 2012, 14:42 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 19:50
Postovi: 1147
Lokacija: Banja Luka
Djeluje mi da se nešto slično ovome nalazi još ponegdje.

U tumačenju Hristove priče o sijaču i sjemenu ("a koje je kraj puta, to su oni koji slušaju, ali potom dolazi đavo i uzima riječ iz srca njihovoga") u jednoj knjizi se kaže da "đavo = mehaničnost". To je ono neosvješteno u nama, razni "programi" i uslovljenosti zbog kojih se uvijek ponašamo na isti način u istim situacijama (pri istim "nadražajima" iz vanjskog svijeta), na primjer kad nas neko uvrijedi na neki način uvijek reagujemo na isti način, kod nešto drugačije uvrede reagujemo na neki drugačiji način, kad nas pohvale reagujemo na neki isti način, kad nam se desi ovo ili ono uvijek reagujemo na isti način (posebno kad su u pitanju emocije koje se pojavljuju). Pogledajte ovo kod sebe ako već niste i vidjećete. Čovjek je kao električno kolo koje na početku ima ulaz i na kraju izlaz a između njih su razni elementi koji za istu ulaznu struju/napon uvijek daju istu izlaznu struju/napon, dakle sve je mehanično, automatizovano, robotizovano, a da toga nismo ni svjesni. Uz sve to lako je vidjeti da je čovjek u sebi nekako podijeljen, i to ne na samo dva dijela već na mnogo dijelova. Nekad misli jedno, osjeća drugo, radi treće, a sve u istom trenutku. Ili osjeća više različitih stvari u istom trenutku, ili želi više različitih stvari. Kako kažu čovjek je podijeljen u sebi, u ratu sa sobom, pun kontradikcija, i samim tim može cijeli život provesti konfuzno, da nema sebe, propadajući a da toga nije svjestan.

U vezi sa svim tim:

A fariseji čuvši to rekoše: ovaj drukčije ne izgoni đavola do pomoću Veelzevula kneza đavolskoga. A Isus znajući misli njihove reče im: svako carstvo koje se razdijeli samo po sebi, opustjeće; i svaki grad ili dom koji se razdijeli sam po sebi, propašće. I ako sotona sotonu izgoni, sam po sebi razdijelio se; kako će dakle ostati carstvo njegovo? I ako ja pomoću Veelzevula izgonim đavole, sinovi vaši čijom pomoću izgone? Za to će vam oni biti sudije. A ako li ja Duhom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko. Ili kako može ko ući u kuću jakoga i pokućstvo njegovo oteti, ako najprije ne sveže jakoga? I onda će kuću njegovu oplijeniti. (Matej 12, 24-29)

Hrist odnosno naš duhovni rad na zadobijanju naše prave suštine će izbacivati "đavole" iz nas (naše mehaničnosti, neosvještenosti, nepoznavanje i nesvjesnost sebe). Time ćemo sve manje biti "razdijeljeni sami po sebi", jer ko ostaje razdijeljen sam po sebi (sam u sebi) - propašće.

Hrist ovde dalje kaže da se "đavoli" izgone Duhom Božijim. Šta je Duh Božiji, i kako se on ponaša?

Mnogi koji su o ovom duhovnom radu pisali i učili govore iste stvari (jer ako govore o pravoj istini onda moraju pričati iste stvari), govore nešto što običnom čovjeku na prvu nije baš logično a to je da u radu na sebi treba biti miran, mirno posmatrati sve u sebi, bez osuđivanja, bez borbe protiv nečega u sebi, već samo mirno i nepristrasno posmatrati. Kada se pojavi neka emocija treba je pustiti da bude, da prođe, kako je Petar još davno pričao "ako si ljut budi ljut od glave do pete", dakle pustiti to da bude i posmatrati, bez osuđivanja sebe, bez borbe jer kako mnogi kažu borbom samo dajemo još veću snagu onome sa čime se borimo. Ljude ovo obično zbuni jer misle da se sa svime treba boriti, um je navikao tako da radi, da je stalno aktivan i užurban, da stalno nešto ganja, radi, osuđuje, presuđuje, okrivljuje. Dakle Hrist ovde kaže da se "đavoli" izgone Duhom Božijim a to da raditi na silu nije način na koji Duh Božiji djeluje piše ovde: "A on odgovori i reče mi govoreći: to je riječ Božija Zorovavelju: ne silom ni krjepošću nego duhom mojim, veli JHVH nad vojskama." (Zaharija 4,6). U drugom prevodu stoji "Ne vojnom moći, niti silom, nego duhom mojim". Dakle raditi Duhom Božijim nije raditi na silu. Kao što JHVH nije larma i buka (vjetar, potres, oganj) već "glas tih i tanak" (1. Carevima 19). To ujedno znači da ako neko želi pristupiti Ocu Nebeskom on mora biti u stanju da čuje "glas tih i tanak", mora imati mir u sebi, on ne smije biti "grad ili dom koji se razdijeli sam po sebi" u kojem je uvijek buka i larma. Pod mirom u sebi se ne misli na to da malo meditiramo i smirimo misli već se misli na duboki mir koji ja lično još ne poznajem a koji je posljedica toga kad čovjek pronađe sebe, kada um više nije aktivni gospodar koji nas nosi tamo-ovamo već je pasivni sluga kojeg "pravi ja" koristi na ispravan način. Eto zašto čovjek ovakav kakav je sada nije u kontaktu sa Ocem Nebeskim, jer nije ispunio uslove da čuje "glas tih i tanak". Ne možeš čuti tih glas ako si okružen bukom, dernjavom, vikom, svađanjem, jaukanjem, škripom; samo što mi nismo time okruženi van sebe već u sebi. Mnogi duhovni učitelji pričajući o višim stanjima svijesti često govore o toj nekoj tišini, tišinu i mir vezuju za ta stanja, a u tišini je lako čuti "glas tih i tanak". Taj unutrašnji mir, tišina, raj, carstvo nebesko dolaze kroz rad na sebi, kroz upoznavanje onoga šta nismo i onoga šta jesmo, kroz upoznavanje i izbacivanje svega lažnog ("ako li ja Duhom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko"..."carstvo je Božije unutra u vama").


Dalje Isus Hrist pita "kako može ko ući u kuću jakoga i pokućstvo njegovo oteti, ako najprije ne sveže jakoga"?

Ko je taj "jaki"?
Zašto je jak?
Kako se on vezuje?
Šta je pokućstvo koje mu se otima?

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/jehoash.abiel


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 27 Jun 2012, 14:56 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
Paladine, ako je hram-kuća tijelo, šta je pokućstvo? :)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 27 Jun 2012, 15:11 
OffLine

Pridružio se: 26 Avg 2010, 18:56
Postovi: 153
Kod zaključka koje je iznjela Khali još bih da iznesem par detalja koji bi mogli rastumačiti neke sekvence Paladinove uvertire o emocijama.
Primjetite da je baš u stihovima koje je Khali navela (govorim samo o onim iz Jevanđelja) Isus isprevrtao, rastjerao (izgnao) bičem sve osim prodavaca golubova. Golubovi i grlice koje su se u Izraelu prinosile kao žrtve bile su dodatak glavnim žrtvama (ovce i volovi), dok su golubovi (kao i grlice) bile za sirotinju, one koji nisu mogli da se isprse u žrtvovanju svom bogu. Njih je tada poštedio štete i naredio da iznesu iz hrma Oca njegovog svoje artikle i da ne čine dom trgovački od njega. Povezaću to sad sa Paladinovim paralelama reakcija emocije. Hrist kada se aktivira u nama (kada mu to dozvolimo) osvjestiće sve programe i uslovljenosti, a i samim tim će ih protjerati, htjeli mi to ili ne. Obzirom da je naglasio da su njegove riječi duh i život, a prodavicma "emocija milosrđa" samo daje riječi kako bi trebali postupati, mislim da se tu treba fokusirati. Milost i nije milost ako ti je neko prodaje da bi "prinio žrtvu" ili radio neki duhovni rad. Lično mislim da su mnoge naše "dobre namjere" i "slatkorječive" emocije zapravo ti prodavci golubova. Ne bih da tumačim to jer ću postati nejasan samom sebi, a kamo li čitaocu ovih redova. Mislim da je sasvim razumljivo šta sam htio reći. Osim ovog: Ne meni, tebi, njemu (njoj) niko ne može pomoći, prodavajući dobre namjere, savjete.. ili bilo šta slično. Pogotovo ako moram nečim da kupim te dobre i blage emocije. Niko na ovom svijetu ne može meni pomoći osim mene samoga ako se iskreno sjedinim sa bogom. Niko ni za koga ne može više prinositi žrtve, raditi duhovni rad.. ili bilo šta drugo. Jednostavno, izgubili smo tu "privilegiju". Moje iskreno sjedinjenje je moja "žrtva od krupne stoke", no oslonim li se na "golubove" tu onda vrijedi ono: "Uzmite mu i to što ima i dajte onom koji ima 10 talanata".
Eto to sam primjetio.
A što se tiče Paladinovih pitanja.. to su već zafrknute teme. Ko je i zašto je jak, kako se vezuje i koje mu se pokućtvo uzima... nemam to znanje. Možda je to vezano za tjelesnu svijest. Ona je veoma jaka, čvrsta.. niskih frekfencija, troma. Onaj koji je veže i uzima joj pokućstvo (ili možda čitavu kuću) mora biti lepršav, lahorast... fleksibilan. Bez ustaljenih pravila.
Tema je itekako zanimljiva, ali nešto su mi ostali tromi i isuviše zauzeti brigama ovog svijeta (trnjem) da bi bilo šta rekli (ovo primjećujem, a ne mora biti tačno - možda je do pogrešne dioptrije).


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 27 Jun 2012, 17:16 
OffLine

Pridružio se: 26 Feb 2008, 09:03
Postovi: 406
Paladine, ako je hram-kuća tijelo, šta je pokućstvo?

Pitanje nije baš postavljeno meni, ali nadam se da Paladinu neće smetati da odgovorim.

Nekada sam za računare govorila da su pravljeni po uzoru na čovjeka. Računari imaju ulazne, upravljačke i izlazne komponente. Da ne bih pretvorila ovu priču u kurs računara dovoljno je da kažem da su ulazne jedinice one koje primaju podatke, upravljačke one koje obrađuju podatke, a izlazne one koje korisniku prezentuju podatke u obliku zvuka, slike...

Hajde da se oslonim na stare dobre navike pa da kažem da se čovjek može uporediti sa računarom. Ulazne jedinice su čula kojima registrujemo dešavanja u vanjskom svijetu. Upravljačke jedinice su motorički, intelektualni i emotivni centar koji obrađuju podatke primljene iz vanjskog svijeta. Sve čime možemo da iskažemo svoje stavove (govorni aparat, gestikulacija, energija) čine izlazne komponente. Naravno, energija može da bude i ulazno-izlazna komponenta, ali postoje neke komponente sa istim osobinama i u informatičkom svijetu.

Kako to radi?

Ne želim da ovu priču pretvaram u brošuru uz brzi kurs ljudovanja pa neću objašnjavati svaku komponentu posebno nego u cjelini.


Postoji teorija koja se može naći u knjigama kojima je Internet pretrpan, a tiče se rada centara (intelektualnog, emotivnog i motoričkog). Najlakše je odgovoriti na ovo pitanje prostom copy – paste metodom, ali nešto mi se ne da. Radije bi da pričam o svom doživljaju istog. Naravno lični doživljaj je uvijek lični i ne mora biti primjenjiv na svakoga zbog čega je bitno naglasiti da ništa što je ovdje rečeno ne treba da se uzme zdravo za gotovo. Rad svakog pobrojanog centra je neophodan. Kada bi svi bili isključeni i čovjek bi bio isključen. Da bi se pokrenuo bilo koji od centara potrebno je da neki od njih bude izazvan nečim. Tu u priču ulaze čula. Čula rade konstantno kao psi tragači. Pretražuju sve ono što se nalazi izvan čovjeka, a što bi moglo da izazove reakciju. Svijet je zanimljivo mjesto koje je ispunjeno akcijama. Čovjek kao jedinka uglavnom odgovara reakcijama. Dakle, vratimo se čulima. Čula detektuju određene radnje koje se dešavaju „vani“ i proslijeđuju ih u motorički i intelektualni centar. Motorički centar najbrže djeluje. On ne poznaje kalkulaciju. Reakcija je trenutna. Postoji nebrojeno puno informacija koje se ne obrađuju u intelektualnom centru, a uslovljavaju rad motoričkog centra. Mogu to povezati sa snovima u kojima se pojavljuju određene ličnosti ili radnje koje su se u toku prethodnog dana desile negdje u našoj blizini, ali nismo u potpunosti obratili pažnju na njih. Često se pitamo zbog čega smo baš te sitne (gotovo neprimjetne detalje) u snu obradili kada smo imali mnogo snažnije utiske koji su nas gotovo cijeli dan zaokupljali. Motorički centar je procesuirao upravo ove (gotovo neprimjetne) detalje, samo što mi nismo bili svjesni toga. Intelektualni centar je naporan, prečesto. Kada dobije od naših čula njemu interesantnu informaciju, a nebitno je da li je ta informacija prijatnog ili neprijatnog sadržaja, počinje da radi punom parom. Oba centra su okidači za pokretanje emotivnog centra. Kada motorički centar pokreće emotivni centar kažem da ispoljavam određene emocije bez stvarnog razloga. Nešto kao: „Nevjerovatno sam dobro raspoložena, a nemam pojma zašto“ ili „Depresivna sam, a nemam stvarni razlog da to budem“. Svjesna sam činjenice da imam nesvjesne reakcije. Kod aktivaranja emotivnog centra radom intelektualnog centra stvar je u potpunosti suprotna. Tačno mogu definisati zašto sam tužna, ljuta, bijesna, depresivna, raspoložena... Postoji milion misli koje su se suprostavile ili odobrile ono što mi je došlo kao vanjski podražaj. Ovdje sam već nesvjesna da sam nesvjesna. Odnosno, um luduje pa s njim i emocije luduju. Što je nadražaj iz svijeta veći to su centri aktivniji. Sve se to uglavnom odvija bez svjesnog učešća onoga u kome se to odvija. Sve nešto mislim jedinstvena sam na ovom svijetu kao i što su svi drugi ljudi jedinstveni, a opet ako mi neko nešto sočno opsuje izazvaće reakciju bijesa u meni, a ako mi podilazi osjetiću prijatnost (ma koju prijatnost, ego će da divlja u svojoj spoznaji o mojoj uzvišenosti). A svako ko djeluje po inerciji reaguje upravo tako. Ne moram biti svjesna ovoga da bi se dešavalo konstantno. Vic je u tome što mogu biti svjesna svih procesa pa čak i uticati na njih, a to je tek nova priča koju bi svako za sebe trebao da ispriča svom najvjernijem sagovorniku - SEBI.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 28 Jun 2012, 21:21 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
Abdurrahman je napisao:
Ne meni, tebi, njemu (njoj) niko ne može pomoći, prodavajući dobre namjere, savjete.. ili bilo šta slično. Pogotovo ako moram nečim da kupim te dobre i blage emocije. Niko na ovom svijetu ne može meni pomoći osim mene samoga ako se iskreno sjedinim sa bogom. Niko ni za koga ne može više prinositi žrtve, raditi duhovni rad.. ili bilo šta drugo. Jednostavno, izgubili smo tu "privilegiju". Moje iskreno sjedinjenje je moja "žrtva od krupne stoke", no oslonim li se na "golubove" tu onda vrijedi ono: "Uzmite mu i to što ima i dajte onom koji ima 10 talanata".
Eto to sam primjetio.


Ja se slažem s tobom u ovome što si napisao. S tim, da može te neko poučiti i dobrom namjerom i savjetom, ako ti to upotrijebiš da na osnovu informacije u sebi pronađeš svoje. Pronađeš sebe. To i jeste cilj i savjeta i dobre namjere ako je zaista takva. Sve je istina i sve je u nama.
Ali ako ti na osnovu nečijeg progutanog ali neprovarenog znanja misliš da znaš da si pronašao svoje ili se identuifikuješ sa tim kao da je tvoje, preslikaš onda si upao u zamku.
"Sve prouči, dobro zadrži" reče naš Pavle.
On je to kažu dobio od Boga, dobro jeste ali kako. Vidio je to u sebi i svjetu oko sebe. Hrana i piće je tjelesna hrana koju uzimamo u usta i gutamo (grlena čakra-riječ) silazi nam u želudac (Solarni pleksus -Sin, znamo ko je Sin) pored srca prolazi kroz jednjak (srčana čakra-emocija). U želudcu i crijevima organizam uzima ONO ŠTO VALJA iz hrane, tu su niže čakre, što bi mi rekli čakre nesavršenog čovjeka, nas. Taj proces prerade hrane je duhovna izgradnja, rad na sebi. Ono što valja organizam uzima, što ne valja izbacuje se van. Da ne spominjem sad gdje je to sve spomenuto u Pismu.
Čakre:
grlena - riječ - nečiji dobar savjet ili znanje,
srčana - emocija - tu može biti i akcija i reakcija. Energija od nekoga i naša povratna, naravno u vidu emocija u nama.
solarni pleksus - Sin- Filtriraj kroz Hrista.

Tu su još oči, uši, intelekt, instinkt (da ne ulazim u dubinu, otići ću naširoko) ...ko ima oči da vidi i uši da čuje.....Ima tu još toliko toga sve sa emocijom, intelektom i motorikom, i sve je to pokućstvo.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 20 Jul 2012, 05:02 
OffLine

Pridružio se: 16 Apr 2012, 04:51
Postovi: 54
Khali je napisao:
Abdurrahman je napisao:
Ne meni, tebi, njemu (njoj) niko ne može pomoći, prodavajući dobre namjere, savjete.. ili bilo šta slično. Pogotovo ako moram nečim da kupim te dobre i blage emocije. Niko na ovom svijetu ne može meni pomoći osim mene samoga ako se iskreno sjedinim sa bogom. Niko ni za koga ne može više prinositi žrtve, raditi duhovni rad.. ili bilo šta drugo. Jednostavno, izgubili smo tu "privilegiju". Moje iskreno sjedinjenje je moja "žrtva od krupne stoke", no oslonim li se na "golubove" tu onda vrijedi ono: "Uzmite mu i to što ima i dajte onom koji ima 10 talanata".
Eto to sam primjetio.


Ja se slažem s tobom u ovome što si napisao. S tim, da može te neko poučiti i dobrom namjerom i savjetom, ako ti to upotrijebiš da na osnovu informacije u sebi pronađeš svoje. Pronađeš sebe. To i jeste cilj i savjeta i dobre namjere ako je zaista takva. Sve je istina i sve je u nama.
Ali ako ti na osnovu nečijeg progutanog ali neprovarenog znanja misliš da znaš da si pronašao svoje ili se identuifikuješ sa tim kao da je tvoje, preslikaš onda si upao u zamku.
"Sve prouči, dobro zadrži" reče naš Pavle.
On je to kažu dobio od Boga, dobro jeste ali kako. Vidio je to u sebi i svjetu oko sebe. Hrana i piće je tjelesna hrana koju uzimamo u usta i gutamo (grlena čakra-riječ) silazi nam u želudac (Solarni pleksus -Sin, znamo ko je Sin) pored srca prolazi kroz jednjak (srčana čakra-emocija). U želudcu i crijevima organizam uzima ONO ŠTO VALJA iz hrane, tu su niže čakre, što bi mi rekli čakre nesavršenog čovjeka, nas. Taj proces prerade hrane je duhovna izgradnja, rad na sebi. Ono što valja organizam uzima, što ne valja izbacuje se van. Da ne spominjem sad gdje je to sve spomenuto u Pismu.
Čakre:
grlena - riječ - nečiji dobar savjet ili znanje,
srčana - emocija - tu može biti i akcija i reakcija. Energija od nekoga i naša povratna, naravno u vidu emocija u nama.
solarni pleksus - Sin- Filtriraj kroz Hrista.

Tu su još oči, uši, intelekt, instinkt (da ne ulazim u dubinu, otići ću naširoko) ...ko ima oči da vidi i uši da čuje.....Ima tu još toliko toga sve sa emocijom, intelektom i motorikom, i sve je to pokućstvo.Kako mozes tzv. cakre da identifikujes i povezes sa Bogom? Jos je Hrist solarni pleksus, ili unutar njega? Wow...

Evo sto se tice instinkta: Judina 1:17-19 - "A vi, dragi moji, secajte se reci sto su ih unapred kazali apostoli Gospoda naseg Isusa Hrista. Oni vam kazase: "U poslednje vreme javice se rugaci koji ce ziveti po svojim bezboznim zeljama". Ovo su oni sto prave podele, ljudi koji slede instinkte, koji nemaju Duha."
Tako da sledjenje instinkta mesto Svetog Duha nije nista drugo no li svetska mudrost koja vodi u propast. Ne pricamo o nekom trileru iz knjige ili filma gde ljudi stalno govore kako slusaju svoje "guts", vec o realnosti, duhovnom zivotu. Koliko god nam instinkt ili srce rekli nesto oni su prevarni, mozda ne uvek ali dosta da nas ujedu i da nas nesto kosta do kraja zivota. A Bogu je nemoguce da pogresi.

Btw ne znam sto je toliko bitno sta je pokucstvo. Pokucstvo kao neki (duhovni) namestaj ne znam da li igra kljucnu ulogu u Hristovoj poruci. Zar poruka ne govori da Hrist, optuzen da demonom izgoni demone, objasnjava kako neko ko je jaci od djavola, a to je samo Bog, svojim Svetim Duhom ulazi u coveka koji (jos) ne sluzi Bogu, svezuje neprijatelja koji drzi coveka u ropstvu grehu, neznanju, duhovnom slepilu i sl., i onda ga oslobadja?


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 20 Jul 2012, 20:41 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 19:50
Postovi: 1147
Lokacija: Banja Luka
Nikolinho je napisao:
Kako mozes tzv. cakre da identifikujes i povezes sa Bogom? Jos je Hrist solarni pleksus, ili unutar njega?

Nemoj padati u zamku da misliš da sasvim i potpuno tačno razumiješ Boga, Hrista, duhovnost, da znaš "kako stvari stoje". Upravo to ti i piše u Svetom Pismu. Svako na Boga, Hrista, duhovnost gleda kroz svoje filtre, od svega pravi samo svoje slike i onda vjeruje u njih. Ako već ne možeš da vidiš suštu istinu onda bar uvidi da ne možeš da je vidiš.

Kao prvo sve što je Isus Hrist radio i pričao ima višestruka značenja, površinska ali i dublja, ona koja tek treba protumačiti. Isto je i sa ostalim zapisima u svetim spisima. Uoči da je Isus Hrist, kako je i sam rekao, narodu pričao u pričama i poređenjima iz svakodnevnog života, u prenesenom značenju, ali piše da je učenicama nasamo govorio otvoreno, a to šta im je govorio mi ne znamo.

Takođe piše da ni u sami svijet ne bi mogle stati knjige o tome šta je on sve radio.

Takođe je čak i učenicima kojima je govorio mnogo toga o čemu mi nemamo pojma rekao: "Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi".

Šta misliš, kada bi u javnost izašlo sve to što je on govorio učenicima, sve ono što je on radio a o čemu knjige ne bi mogle stati u cijeli svijet, sve ovo što ljudi ne mogu nositi/shvatiti/razumjeti/prihvatiti...kada bi se sve to iznijelo sada u javnost da li bi ti i uopšte uzev svi vjernici tada čuli i saznali samo ono što već znaju, ono kako već zamišljaju vjeru, duhovnost, Boga, Hrista, život, svijet, svrhu svega ovoga? Zar misliš da bi tada vjernici samo odmahnuli rukom i rekli "pa to već sve znamo"? Ili bi se možda svi žestoko potresli i pogubili, pa čak i najduhovniji?

Kada se to sve ovako pogleda možeš li sa sigurnošću tvrditi da Hrist nije učenicima pričao i o tim čakrama?

Evo mala vježbica: zapitaj sebe zašto ti je ideja o čakrama odbojna i zašto misliš da se ona ne može dovesti u vezu sa Bogom. Ali zapitaj se pošteno. Da li je dominantni razlog taj što u tvojoj vjeri (vjerskoj zajednici) ne govore odnosno ne znaju o čakrama? Da li je to što nisi dolazio u dodir sa tom idejom glavni razlog zašto ti je ona odbojna? U većini slučajeva je upravo to u pitanju.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/jehoash.abiel


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 21 Jul 2012, 05:26 
OffLine

Pridružio se: 16 Apr 2012, 04:51
Postovi: 54
Paladin je napisao:
Nikolinho je napisao:
Kako mozes tzv. cakre da identifikujes i povezes sa Bogom? Jos je Hrist solarni pleksus, ili unutar njega?

Nemoj padati u zamku da misliš da sasvim i potpuno tačno razumiješ Boga, Hrista, duhovnost, da znaš "kako stvari stoje". Upravo to ti i piše u Svetom Pismu. Svako na Boga, Hrista, duhovnost gleda kroz svoje filtre, od svega pravi samo svoje slike i onda vjeruje u njih. Ako već ne možeš da vidiš suštu istinu onda bar uvidi da ne možeš da je vidiš.

Kao prvo sve što je Isus Hrist radio i pričao ima višestruka značenja, površinska ali i dublja, ona koja tek treba protumačiti. Isto je i sa ostalim zapisima u svetim spisima. Uoči da je Isus Hrist, kako je i sam rekao, narodu pričao u pričama i poređenjima iz svakodnevnog života, u prenesenom značenju, ali piše da je učenicama nasamo govorio otvoreno, a to šta im je govorio mi ne znamo.

Takođe piše da ni u sami svijet ne bi mogle stati knjige o tome šta je on sve radio.

Takođe je čak i učenicima kojima je govorio mnogo toga o čemu mi nemamo pojma rekao: "Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi".

Šta misliš, kada bi u javnost izašlo sve to što je on govorio učenicima, sve ono što je on radio a o čemu knjige ne bi mogle stati u cijeli svijet, sve ovo što ljudi ne mogu nositi/shvatiti/razumjeti/prihvatiti...kada bi se sve to iznijelo sada u javnost da li bi ti i uopšte uzev svi vjernici tada čuli i saznali samo ono što već znaju, ono kako već zamišljaju vjeru, duhovnost, Boga, Hrista, život, svijet, svrhu svega ovoga? Zar misliš da bi tada vjernici samo odmahnuli rukom i rekli "pa to već sve znamo"? Ili bi se možda svi žestoko potresli i pogubili, pa čak i najduhovniji?

Kada se to sve ovako pogleda možeš li sa sigurnošću tvrditi da Hrist nije učenicima pričao i o tim čakrama?

Evo mala vježbica: zapitaj sebe zašto ti je ideja o čakrama odbojna i zašto misliš da se ona ne može dovesti u vezu sa Bogom. Ali zapitaj se pošteno. Da li je dominantni razlog taj što u tvojoj vjeri (vjerskoj zajednici) ne govore odnosno ne znaju o čakrama? Da li je to što nisi dolazio u dodir sa tom idejom glavni razlog zašto ti je ona odbojna? U većini slučajeva je upravo to u pitanju.


Daleko bilo da ja mislim ili kazem da "potpuno poznajem" Boga/Hrista! Pa to samo On moze. Kad bih tako nesto izjavio, bio bih veci od svih ludaka na svetu i arogantniji i od najarogantnijeg stvora u svemiru.

Poenta je da iako Boga ne mozemo da strpamo u kutijicu i kazemo drugima "E ovo i samo ovo je Bog", jer Bog je nepresusni izvor mudrosti, otkrivenja, bogatstva istine i neistrazivi okean. To stoji. Tako da niti mislim niti kazem da samo ono sto ja znam ili sto mi znamo o Bogu je tako i nikako drugacije. Ne, ko sam ja da tako nesto kazem, ko sam ja da ogranicavam neogranicenog Boga?
Ali ova prica ima i drugu stranu medalje - ko sto Gospoda ne mozemo da ogranicimo i strpamo u kutijicu sa oznakom "Bog", tako isto i po Reci i Duhu Njegovom (Duh Sveti) mi mozemo da znamo sta je od Njega, a sta ne. Zasto bi cakre, reinkarnacija i slicne stvari bile deo Hristovih ucenja? Znam, ti si pitao zasto ne bi jer mi ne znamo sta je sve ucio ucenike i to stoji. Ako kazem da to nije po Pismu, ti ces reci a ko kaze da druge svete knjige nisu od tog istog Boga. Ako odgovorim i kazem da su kontradiktorne Pismu, ti bi reko da to ne mora da znaci vec da je to samo moje (ograniceno) tumacenje/shvatanje.

Samo zato sto je covek radoznalo bice koje svaku vrstu duhovnosti povezuje sa Bogom i smatra da je Bog uglavnom sve i svasta sto se u danasnjici potura ljudima pod nos, i samo zato sto nije navedeno da im nije propovedao o takvim ucenjima, to sve nisu nikakvi argumenti ni da te stvari zaista postoje i da jesu doktrine, istina i pravi duhovni zivot sa Hristom i Bogom. Da te stvari postoje, bile bi jako vazne, slazes se. Verujem da Bog niti Njegov Hrist ne bi propustili sansu da nam ne saopste nesto tako vazno.

Takodje verujem da je sadasnji sklop "modernog" vernika u svetu sve samo ne istinski, originalni vernik kakvim nas je Gospod zamislio. Sve smo prisvojili, sve je Bog i u svemu je i u nama je (samo sto je retko ko od nas u Njemu), otkri sebe, pomogni drugima jer smo svi braca i sestre i deca cveca, cak je i padanje kise duhovni dogadjaj, sve je lepo i divno, svi se volimo, istina je relativna, nemas prava da drugom kazes da nije u pravu ili da njegovo ucenje/shvatanje nije tacno da mu ne bi povredio osecanja a niti zbog demokratije... Izvini, ali ovakvo (pomalo grubo opisano) duhovno stanje naseg bica jasno pokazuje ko smo i ko nismo u Hristu, a ko je prihvatio (samo i iskljucivo) Njega u svom zivotu automatski dobija Duha Njegovog koji Ga uci, grdi, savetuje, popravlja, ohrabruje i ostalo, i onda po Njemu mozemo da duhom razaberemo sta je istina a sta nije. Naravno, i po citanju Pisma i molitvi. Ne bih se usudio da cinim niti propovedam o duhovnim stvarima kojih apsolutno nema u Pismu i koje Bog ne ljubi, samo zato sto ih pretpostavljam ili sto su popularne po New Age filozofiji koje je sve vise, kako u medijima, tako i u zabavi i uopste zivotu. Niti imam prava na to, niti mi (pozitivni) strah od Boga (koje pogotovu SZ uci da imamo) dozvoljava to.

Secam se jednom kad je neki vernik pomenuo kako u nekoj tamo zapadnoj zemlji na crkvi stavili natpis da samo Isus spasava, i pobunili se vernici iz ne znam koje religije, i po zakonu crkva je morala sa zgrade da skine taj natpis jer po demo(n)kratiji taj natpis nije bio kul. Ko sisa istinu. Volja naroda (a ne zaboravi da je volja naroda htela Varavu slobodnog, a Isusa raspetog). Ne mogu niti hocu da hodam po 2 puta, da budem cas hladan cas vreo, da sluzim 2 gospodara. Isus jeste ucio u pricama ali sve te price ako im se iskreno pridje i citaju vise puta moze se jasno videti poenta, te Gospodnje ucenje ne bih menjao i poistovecivao sa ucenjima obicnih ljudi, koliko god bili duhovni i mudri, te Ga samim tim omalozavao, i duhovno se kurvao. Za mene su Otac, Sin i Duh "zakon", i svako ucenje ili sluzenje ikom i icem drugom sto nije Bog je idolopoklonstvo, i kao u Starom Zavetu tako i danas Bog to mrzi, to mu nenormalno smrdi, i kad-tad, na ovaj ili onaj nacin, srusice se svi idoli i lazni bogovi, i "svako ce koleno kleknuti i priznati da je Hrist Gospod na slavu Bozju." A danas ima dosta njih koji veruju u nekog drugog Hrista, koji njima odgovara, koji nije ucio o paklu, koji nije sudija nego samo milost i ljubav, koji sve zivo spasava, koji je duhovnost ucio u Aziji, koji je samo jedan od avatara i cega sve ne Boga i samo nas duhovni brat ili prorok i nista vise i slicno. Takva ucenja su samari nasem Hristu u lice, ali On je i vise nego sposoban da se izbori sa svime time, i doci ce vreme i dolazi kada ce na jednu stranu (po Otkrivenju) podeliti izabrane svoje - ovce, a na drugu proklete, koji Mu ne pripadaju - koze. Pa se mi igrajmo i lazno tesimo da je sve od jednog te istog Boga, i tralala, Bog me voli (sto jeste istina, ali je istina i da ce na kraju svakom da sudi, i bez obzira na ljubav, da donese pravedni sud svima - pa jesmo li ziveli po Bozjem Duhu, Bozjoj istini i na slavu Bozju ili ne).

I pred spavanje - ako hoces da zaista spoznas istinu, nemoj da slusas ni mene ni druge nego se ponizi, klekni i moli Boga da ti pokaze ko je On ZAISTA. Verovatno nisi jos doziveo "spoznacete istinu i istina ce vas osloboditi", kada ce ti sve sem ciste istine o Njemu biti nista vise sem blata na cipeli, crnog ispod noktiju... Onda ces znati da znas istinu (naravno ne celu, ali krucijalni deo istine je Hrist, jer je Bog svu mudrost sakrio u Njemu), da hodas po njoj, prepoznavaces sta je istina a sta ne, i da po njoj zivis i ucis druge. A ja ti to od srca zelim, jer bolje ti u zivotu ne mogu pozeleti pa ni da zivim milijardu godina. Jer mesanjem 10 svetih knjiga i vise pravaca i doktrina i ucenja tesko mozes doci do istine. Nadji svoj duhovni identitet u Bogu, u Hristu, i onda ovakve razgovore necemo morati vise da vodimo. Samo zavapi svim srcem da dodje u tvoj zivot i objavi ti istinu.

I samo za kraj da ti odgovorim na pitanje - znam za cakre, meni bliska osoba je to pre izucavala. A znam da i u mojoj crkvi i generalno u svetu postoje mali milion sadasnjih hriscana koji su ranije bili hinduisti (i drugih religija) i verovali u te cakre i ostalo, a vise ne. Nije pitanje da li su culi za njih i verovali, jer ocigledno da jesu. Nego su spoznali Hrista i ostavili sve staro iza sebe i ugrabili novi zivot u Njemu. Znam pregrst vernika skoro svih religijskih, nacionalnih, kultoroloskih, pa i (bivsih) kriminalnih delatnosti, sada su to nove osobe, ispunjene pravim Duhom, ne demonskim ili ovim svetom. Neki su se bavili astrologijom, neki istocnjackim religijama, neki verovatno i new age-om i cime sve ne dok nisu spoznali Hrista. Zivim u inostranstvu i clan sam velike crkve i upoznajem stalno razne ljude sa raznim pricama. Ne zaboravi da je ovde mnogo lakse naici na osobu koja se bavila ovim i onim i verovala u ovo i ono nego na Balkanu. A sta bi Pavle rekao sada na ovo? Da SVE smatra za smece ne bi li se uhvatio za Hrista u vecni zivot!

Pozdrav paladine, moja najomiljenija raso/ratnice iz video igara. :D


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Događaj u hramu
PostPoslato: 21 Jul 2012, 14:39 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 19:50
Postovi: 1147
Lokacija: Banja Luka
Nikolinho je napisao:
Verovatno nisi jos doziveo "spoznacete istinu i istina ce vas osloboditi"

Nažalost u pravu si, nisam :(

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/jehoash.abiel


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod - www.CyberCom.rs