duhovnaizgradnja.com forum
http://www.duhovnaizgradnja.com/forum/

znanje tijela i znanje duha
http://www.duhovnaizgradnja.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=646
Stranica 1 od 1

Autoru:  Jehoash Abiel [ 16 Maj 2012, 20:28 ]
Tema posta:  znanje tijela i znanje duha

Reče im Isus: a vi šta mislite ko sam ja? A Simon Petar odgovori i reče: ti si Hristos, sin Boga živoga. I odgovarajući Isus reče mu: blago tebi, Simone sine Jonin! Jer tijelo i krv nisu to tebi javili, nego Otac moj koji je na nebesima. (Matej 16, 15-17)


Ovde imamo dve vrste znanja:

  • znanje tijela i krvi
  • znanje duha, kada nam nešto "kaže" Otac Nebeski


Znanje tijela su informacije koje smo sakupili u glavi, koje smo negdje čuli, pročitali, koje smo usvojili, u koje smo povjerovali, koje uzimamo zdravo za gotovo, ili su to stvari koje samo pretpostavljamo. Znanje tijela je ono što intelektualno znamo ili mislimo da znamo. Znanje tijela su i spoznaje koje su tuđe, koje nam je neko rekao ili koje smo negdje pročitali pa smo ih usvojili, ali one još uvijek nisu naše, nismo ih osvijestili u sebi, nismo ih mi sami dobili, imamo ih samo u svojoj glavi (tijelu i krvi) ali ne i u svom duhu. Znanje tijela i i krvi su samo neprovjerene, nepotvrđene informacije koje gomilamo u sebi i koje čak i ako su tačne nemaju preveliku vrijednost jer su neproživljene, neprožvakane, nisu oživjele i zasvijetlile u nama.


Znanje duha su naše lične spoznaje, naši lični duhovni uvidi, ono što je Otac Nebeski nama "rekao". Ovo znanje je mnogo vrijednije od znanja tijela i krvi. Ovo je ono znanje koje nas zaista duhovno izgrađuje. Svi koji su na duhovnom putu bi prije svega trebali da teže što većem znanju duha, dakle svojim ličnim spoznajama i uvidima preko svoje lične veze sa Ocem Nebeskim, sa Duhom Svetim.


U Svetom Pismu se na dosta mjesta na ovaj i onaj način govori o znanju duha. Isus Hrist je rekao i ovo:

Ko ima zapovijesti moje i drži ih on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam. I reče mu Juda, ne Iskariotski: Učitelju! šta je to da ćeš se nama javiti a ne svijetu? Isus odgovori i reče mu: ko ima ljubav k meni, držaće riječ moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu: i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti. (Jovan 14, 21-23)


"...šta je to da ćeš se nama javiti a ne svijetu..." govori da u sebi treba imati određenu podlogu odnosno duhovnu kvalitetu da bi se mogle primiti informacije i spoznaje koje dolaze sa viših ravni, iz duhovne dimenzije, od Oca Nebeskog, od onog Božijeg u nama samima. Svako može imati "znanje tijela i krvi", dovoljno je da čita o duhovnosti, da ima neke svoje zamisli i konstrukcije o duhovnosti, da intelektualizuje, i to nazovi-znanje je tu. Ali ne može svako da ima "znanje duha", to znanje se teže stiče. Velika većina onih koji su na nekom duhovnom putu imaju puno više znanja tijela i krvi nego znanja duha (znanja koje se stiče duhom, preko duha). I oni koji slijede neku duhovnu osobu i njen duhovni rad (učitelja, majstora, starijeg duhovnog brata) takođe imaju puno više znanja tijela i krvi nego znanja svog duha. Oni nauče razna učenja i čuju brojne tuđe spoznaje ali to, iako ima svoju vrijednost, i dalje nije "prava stvar", oni i dalje mnogo toga zapravo uopšte ne znaju, da ne kažem ne razumiju (na pravi način) bez obzira koliko "duhovnih informacija" sakupili u svojoj glavi i bez obzira koliko bili (a najčešće jesu) nesvjesni toga koliko zapravo ništa ne znaju.


O ovome bi svako trebao da razmisli, da analizira sebe po ovom pitanju. Da iskreno sagleda koliko on u sebi ima znanja tijela a koliko znanja duha. Da ispita da li se razmeće tuđim spoznajama i da li misli da ga one čine duhovnim. Da provjeri ima li on nešto svoje, stvarno svoje, nešto što je postigao u svom duhovnom radu. Ili se sakriva iza drugih, iza ovih i onih duhovnih majstora i učitelja, iza ovih i onih svetih spisa i knjiga o duhovnosti. Da vidi da li ima neku svoju duhovnu mudrost ili samo čita tuđe knjige sa mudrim pričama i izrekama.


Znanje tijela vrijedi samo onoliko koliko će nam pomoći da dođemo do znanja duha, samo onoliko koliko će nam pomoći da sazrijemo u sebi, koliko će nam pokazati nekakav put i koliko će nam pomoći na tom putu. Ne smije se nikad gubiti iz vida da znanje tijela nije svrha puta, da nismo ništa naročito postigli kad ga imamo, ono nam je samo alat za pravo sazrijevanje a da li ćemo taj alat iskoristiti zavisi od svakog od nas ponaosob. Ono nas ne smije uljuljkati i uspavati tako što ćemo misliti da smo duhovni zato što ga imamo. Ono mora rezultovati našim ličnim spoznajama, znanju duha, tome da sve više i jasnije čujemo Duha Svetog, ono Božije u nama koje će po Hristovim riječima nastaniti on i Otac Nebeski a to samo znači da ćemo tada pronaći u sebi ono što stvarno jesmo i tada ćemo automatski biti jedno sa Ocem Nebeskim i Isusom Hristom (jer je to takvo stanje svijesti)."Ako se čovjek usmjeri samo na vanjsko pokazivanje duhovnog bogatstva svetih spisa koliko će mu vremena ostati za nečujno ronjenje u sebe, po neprocjenjive biserne dragulje?"

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/