iz knjige "Kako umom izliječiti tijelo"
Citiraj:
Od 2006. godine vizualizacija je pokazala pozitivne rezultate u rehabilitaciji nakon moždanog udara i ozljeda kralježnice, kao i upoboljšanju kretanja oboljelih od Parkinsonove bolesti. Pacijenti usvojim umovima zamišljaju kako se normalno kreću, i čim to učine, ruka ili noga čiju kretnju zamišljaju stimuliraju se na mikroskopskoj razini, kao i područje mozga koje upravlja tom rukom ili nogom. S vremenom kretanje se poboljšava. U slučajevima moždanog udara neka oštećena područja mozga počinju se regenerirati.
Placebo efekt nam je godinama pokazivao da moć vjerovanja može utjecati na tijek cijelog niza bolesti, uključujući astmu, peludnu groznicu, zaraze, bol, Parkinsonovu bolest, depresiju, srčani zastoj, anginu, razinu kolesterola, krvni pritisak, artritis, sindrom kroničnog umora, sportske rezultate, gubitak težine, čireve na želucu i nesanicu, pa čak i da može utjecati na razine hormona imunosnog sustava i rasta. Novija istraživanja pokazala su da se, kad osoba uzme placebo i vjeruje da je to pravi lijek, u njezinom mozgu počinju događati promjene utemeljene na tom vjerovanju. Sada zasigurno znamo da misli, emocije i vjerovanja nisu samo subjektivne ideje u umu, nego uzrokuju stvarne kemijske i fizičke promjene u mozgu i cijelom tijelu.
Citiraj:
Osim toga, korištenje uma u iscjeljivanju nije novost. Ljudi su se tisućama godina služili umovima u iscjeljivanju. Primjerice, vedska učenja starija od 3000 godina spominju upotrebu uma u iscjeljivanju kroz meditaciju.
Citiraj:
Istraživanje moći uma tijekom proteklih 26 godina (svoju prvu knjigu o toj temi, Magična moć uma Waltera M. Germaina, pročitao sam kad mi je bilo 12 godina) pokazalo mi je, da ljudi intuitivno znaju kako izliječiti sami sebe. Znamo da se moramo smiriti i riješiti se stresa. Znamo i to da moramo razviti pozitivan stav. No, moramo znati i pravilna načela praktične vizualizacije. Kao potvrdu toga, prikupio sam nekoliko priča ljudi iz cijelog svijeta koji su se izliječili od teških bolesti poput raka i dijabetesa, kao i od ne toliko ozbiljnih bolesti poput peludne groznice i boli. Čitajući te priče, zapanjio sam se otkrivši jednu upečatljivu sličnost - ljudi su se služili istim načelima, koja su intuitivno poznavali, a ista ta načela bila su ona kojima sam ja podučavao druge i koja sam i ja intuitivno poznavao. Prvi dio knjige otkriva ta načela, a u drugom dijelu možete ih vidjeti na djelu.
Citiraj:
Knjiga se sastoji od tri dijela. Prvi dio ocrtava istraživanja iz područja znanosti odnosa uma i tijela, koje se brzo razvija. Uključio sam i dokaze za moć pozitivnog razmišljanja i placebo efekta, najnovija istraživanja o tome kako naše misli i osjećaji uzrokuju mikro-promjene u mozgu, kao i posljednja istraživanja o korištenju uma u iscjeljivanju tijela. Drugi dio ove knjige sadrži priče ljudi o iscjeljivanju. Ti ljubazni ljudi podijelili su svoja iskustva o tome kako su se poslužili umom da se izliječe od raznih bolesti. Opisivali su slike kojima su se služili i to koliko su često vizualizirali. Nadaju se da će njihova osobna iskustva nadahnuti druge ljude da povjeruju kako se i oni mogu izliječiti, i pružiti im neke praktične informacije o tome kako to učiniti. Treći dio ove knjige najkraći je, ali možda i najsnažniji, i govori o moći ljubavi. Uvijek sam vjerovao da ljubav iscjeljuje. Knjiga ima i tri dodatka. Prvi je tehnika liječenja koju zovem "Liječenje kvantnim poljem" (LKP), drugi je popis bolesti i vizualizacija za njihovo izlječenje, a treći se sastoji od dvije DNK vizualizacije.
Citiraj:
Čini se da mozak ne zna razliku između stvarnog i zamišljenog, što je sjajno ako želimo vizualizirati sebe kako se oporavljamo od bolesti. Mozak registrira da se stvarno oporavljamo i vjerojatno je da se, kao u istraživanjima placeba opisanim na početku ovog poglavlja, prave kemikalije oslobađaju na pravim mjestima, kao i da se aktiviraju i deaktiviraju određeni geni, tako da na kraju postajemo ono što zamišljamo.
Citiraj:
Ne brinite se ako niste dobri u vizualizaciji. Dio vašeg mozga koji sudjeluje u tome širit će se s vježbom i vaša sposobnost će porasti, kao da napredujete u sportu. Čak i ako je vaša sposobnost u početku niska, ipak ćete utjecati pozitivno. I misli i riječi stimuliraju mozak.
Citiraj:
Ako ste bolesni, slušanje ljudi koji govore o savršenom zdravlju pomaže vam na putu prema zdravlju, osobito ako spomenu kako je tijelo sjajno i kako ima čudesne sposobnosti regenracije. Posljednja stvar koja nam je potrebna kada smo bolesni jest da ljudi oko nas stalno potvrđuju koliko smo bolesni.
Citiraj:
Stres je povezan s velikim brojem bolesti. Primjerice, dugotrajni stres povezan je s tjeskobom i depresijom, problemima sa spavanjem, povišenim tlakom, srčanim bolestima, moždanim udarom, rakom, čirevima, prehladama i gripom, reumatoidnim artritisom, pretilošću, pa čak i s brzinom starenja. On takođe potiskuje imunosni sustan i smanjuje našu sposobnost borbe protiv infekcija. Bio je to zaključak metaanalize koja je 2004. godine načinjena na 293 znanstvena istraživanja koja su ispitivala vezu između stresa i imunosnog sustava. Definitivno je dokazano da stres oslabljuje imunosni sustav. Stoga, ako smanjimo stres u svojim životima, možemo više uživati u zdravlju. Istraživanja su pokazala i to da se brže oporavljamo od bolesti ukoliko smanjimo stres.
Trebali bismo shvatiti da stres ne uzrokuju događaji u našim životima, nego naš stav prema tim događajima. Razumijevanje da stres proizlazi iz naše percepcije situacije daje nam sposobnost da kontroliramo stvari. One se nekad jednostavno dogode, ali o nama ovisi kako će to utjecati na nas.