ČOVJEK SE
DUHOVNO, TJELESNO, FIZIČKI,
ENERGETSKI, MATERIJALNO,
UZDIŽE I NAPREDUJE
KADA ČITA, PRIČA, SLUŠA,
RAZMIŠLJA SRCEM, S LJUBAVLJU,
O BOŽIJIM STVARANJIMA, DJELOVANJU
I NAMJERAMA SA ČOVJEKOM NA ZEMLJI

duhovnaizgradnja.com forum

 

posjetite i sajt Duhovna izgradnja

Ovo je forum javnog karaktera i na njemu svako može da iznosi svoja razmišljanja koja su u skladu sa pravilima foruma, ali autori sajta ne stoje iza pisanja drugih učesnika

Danas je 18 Jul 2018, 05:41

Sva vremena su u UTC + 1 sat
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2012, 20:33 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 19:50
Postovi: 1147
Lokacija: Banja Luka
Zato ako je ko u Hristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade. (2. Korincanima 5,17)

Šta mislite o čemu Pavle ovde govori?
Šta znači "biti u Hristu"?
Šta je staro koje prolazi? Kako prolazi?
Da li ovo "novo koje postaje" predstavlja samo to što se neko posvetio duhovnoj izgradnji pa sada malo drugačije gleda na neke stvari, malo drugačije živi? Ili je to "novo koje postaje" nešto sasvim drugo, nešto još puno više od toga?
U ovom drugom slučaju glupo bi bilo da pitam šta je novo koje postaje, jer je novo, pa samim tim još ne znamo šta je to. O tom novom možemo samo da imamo neke svoje zamisli i konstrukcije ali lično sam uvjeren da su sve one jako daleko od onoga šta to stvarno jeste. Čak ni oni koji znaju o čemu se radi, koji su došli do toga, to ne mogu opisati i prenijeti drugima, pa se sve svodi na to da je jedini način da saznamo šta je to taj da to sami pronađemo, probudimo u sebi.

Da li se u prethodnom stihu govori o istim stvarima kao u sledećim stihovima?

...kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očinom, tako i mi u novom životu da hodimo. Jer kad smo jednaki s njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem. Znajući ovo da se stari naš čovjek razape s njime, da bi se tijelo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grijehu. Jer koji umrije oprosti se od grijeha. A ako umrijesmo s Hristom, vjerujemo da ćemo i živjeti s njim, znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće obladati njime. Jer što umrije, grijehu umrije jedanput; a što živi, Bogu živi. (Rimljanima 6, 4-10)


Gore kaže "biti u Hristu" a ovde kaže da se sa Hristom trebamo izjednačiti "jednakom smrću". Da li onda ta smrt znači biti u Hristu, tj. ne sama smrt već ono šta ona znači i donosi? I kakva smrt?
O kakvom grešnom tijelu se ovde priča? Zašto bi tijelo bilo grešno? Zar mi ne upravljamo tijelom? Ako upravljamo zar onda nismo grešni mi a ne tijelo? Ako neko napravi saobraćajni udes neće za to odgovarati auto već vozač. Zašto onda Pavle ovde govori o "grešnom tijelu" a ne o "grešnom vozaču" ili o "grešnim nama"? Kakvo je to tijelo koje je smetnja i koje je grešno? I zašto je smetnja i zašto je grešno? I šta znači grešno u ovom konkretnom kontekstu?

Zašto se od nas traži da "umremo sa Hristom"? Da li to znači da moramo proći potpuno isti put kao on? Tu kao da govori da baš moramo. Govori o tome da se naš stari čovjek mora razapeti da bi se tijelo grešno pokvarilo. Ne misli se na bukvalno razapinjanje, ono što je Hrist proživio je simbolika onoga šta mi treba da proživimo, ne na drvenom krstu već u sebi.

I kad to sve tako fino znamo jer smo to pročitali, a sigurno i sebi nekako zamislili i dočarali...kako se to onda sprovodi? Jer to je ipak glavna stvar, to sprovesti na sebi, a ne samo o tome čitati, prepričavati, zamišljati. Koji su koraci? Metodologija? Procedura? Smjer krretanja? i što je još bitnije: jesmo li na tom smjeru kretanja, ali zaprave?

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/jehoash.abiel


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11 Maj 2012, 11:32 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
A šta misliš jel mi zaprave znamo ko ili šta je Hrist? :)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11 Maj 2012, 15:44 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
Ne briše Paladin već ja. Zašto? Zato što sam moderator i sve što vidim da nije u skladu sa duhom foruma ili ga narušava brišem. Ranije nije postojao pravilnik na forumu jer smo mi autori sajta smatrali da neke stvari koje se tiču konkretno vrjeđanja drugih u bilo kom smislu, na forumu duhovne tematike podrazumijevaju kao što se to podrazumjeva u ophođenju među nama autorima.
Ti si, Nemirna dušo, više puta (da ne kažem mnogo više od više puta) bio upozoren u pp od strane autora sajta za stvari koje pišeš, a tiču se izražavanja mržnje i omalovažavanja drugih.
Ovih dana biće istaknut pravilnik pa ovu temu možemo nastaviti tamo. Tada Paladin može i ovaj dio našeg razgovora prebaciti tamo. Tema je jako inspirativna i zamolila bi da se ovdje piše u okviru teme.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11 Maj 2012, 17:11 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
Nećemo te banovati, jer tvoj uticaj nije baš toliki da bi te morali brisati. :)
Sve što se dešava i što nas okružuje jeste duhovna izgradnja ili je pomagalo za ostvarenje iste. S te strane smo tvoje mišljenje uvijek prihvaćali kao ravnopravno i pokušavali s tobom uspostaviti dijalog.
Ako ti stalno vrtiš jedno te isto na isti način i nemaš sluha za drugoga to postaje monolog. Ali ni to ne bi bio problem da ti ovdje kod nas javno ne vrjeđaš pojedince, grupe ljudi, ideje....na to smo te mnogo puta upozoravali. Evo sada i javno. Ovo je forum duhovne izgradnje, a ne razgradnje. :) Potrebno je da svi kažu šta misle i imaju, na šta pozivam i tebe, ali treba i ostalima dati prostora.
Kao što Paladin reče.....staro prođe, novo postade.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12 Maj 2012, 09:37 
OffLine

Pridružio se: 26 Feb 2008, 09:03
Postovi: 406
Slažem se sa Khali. Prvo je potrebno znati ko ili šta je Hrist da bi se moglo definisati šta znači biti u Hristu, a i šta je staro i šta je novo.
Vidjela sam, kroz iskustvo, da Hrist nije za svakoga isto: nekome je ideja, nekom začetnik nekog pokreta, nekome sam pokret, nekome slika, nekome skup nevjerovatnih čuda i naravno nekom je i mitilogija. Ima još dosta toga, a razlike mogu biti i u finesama.
Mislim, ne može neko biti hrišćanin i u Hristu samo i jedino po rođenju i po par rituala koje je spreman raditi dva tri puta godišnje.
Šta je, zapravo, Hrist ostavio da traje i opstaje kroz vijekove? Najavio je rušenje građevina, tako da to definitivno nije. Poništavao je rituale pa nije ni to. Bio je usmjeren protiv onih koji se kruto drže pravila i normi (farizeji i književnici), a pomagao grešnicima. Lično mislim, kada bi se u ovom vremenu Hrist javno pojavio među ljudima da bi se najviše protiv njega bunili oni koji ga najzadrtije poštuju.
Hrist nije istorijska ličnost, ni čuda, ni pokret, ni mitologija. Njega je moguće naći u riječima koje je ostavio. Hoću reći, ko je sposoban da oživi njegove riječi u sebi taj je sposoban i da osjeti šta ili ko je on.
Ne postoji globalna granica između starog i novog. Ta granica nalazi se u pojedincu i nije vezana ni za vrijeme ni za prostor. Svi mi imamo prezentovane zakone, pravila, norme, pravilnike koji nam spolja upućuju šta i kako i do kada. To je staro. Novo nastaje kada svi ti zakoni izgube smisao, a riječi koje je upravo Hrist ostavio počnu da žive u srcu kao vodilja i odgovor na svaku situaciju bilo da je ona spoljašnja ili unutrašnja.
Ovo je samo moje mišljenje. Ne tvrdim da je to krajnja istina.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12 Maj 2012, 12:48 
OffLine

Pridružio se: 26 Feb 2008, 09:03
Postovi: 406
Ja mislim da se to posebno odnosi na svakog pojedinca. Tebe, mene...

Kako će bilo ko od nas nositi odgovornost za postupke sveštenika ili političara?

Gledajući tuđe smeće svoje ne možeš ni primjetiti ni očistiti. Poenta jeste da svako svoje rješava.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12 Maj 2012, 17:49 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 19:50
Postovi: 1147
Lokacija: Banja Luka
Khali je napisao:
A šta misliš jel mi zaprave znamo ko ili šta je Hrist? :)

Nemamo mi pojma pojmovskog o tome ko ili šta je Hrist, i mislim da nam nema napretka dok tog neznanja ne postanemo svjesni i dok to ne budemo mogli sebi u lice priznati. Tek nakon toga ćemo gledati šta i kako dalje. Jer nema nam "dalje" u iluzijama da nešto znamo samo zato što smo o tome malo čituckali po svetim spisima.


della je napisao:
Prvo je potrebno znati ko ili šta je Hrist da bi se moglo definisati šta znači biti u Hristu, a i šta je staro i šta je novo.

Mi nećemo saznati ko ili šta je Hrist sve dok ne pronađemo ko i šta smo mi. Tek tada ćemo znati i šta je to "staro" koje se odbacuje a šta je to "novo" koje dolazi. Sada i o tome možemo samo da nagađamo, ali ne znamo ZAPRAVE. Kada dođemo do toga nečega u sebi što je sad pod naslagama nečeg drugog tek tada ćemo razumjeti Hrista, znati ko ili šta je on, kakvo je to stanje svijesti i duha koje je on imao, tek tada ćemo na pravi način razumjeti šta je on pričao i učio. Ali tada neće biti bitno to što znamo i razumijemo Hrista, to nije toliko bitno, bitno je da MI POSTANEMO to NEŠTO što možemo postati, hristoliki, pod ovim se misli na to stanje svijesti o kojem sada nemamo pojma, ta veza sa Ocem Nebeskim, predanost Ocu Nebeskom i svemu što ti On (život) ponudi, prihvatanje bez opiranja kakvog sada imamo stalno. Tada ćemo "biti u Hristu", ali i u Budi i svima ostalima koji su došli do toga, dakle nije bitno ime već je bitno to STANJE, biti u tom STANJU. Hrist je prst koji pokazuje na mjesec (kako bi to istočnjaci rekli) a mi se moramo fokusirati na mjesec a ne na prst. Mnogima su usta puna Hrista ali nisu Hrista probudili u sebi (mada je bolje reći "nisu probudili sebe u sebi", jer to ionako dođe na isto) i to su oni koji su zaglavili na prstu a ne vide mjesec, za takve je Hrist rekao: "Neće svaki koji mi govori: Spasitelju! Spasitelju! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca moga koji je na nebesima."

Definicije Hrista kao ni toga šta je "staro" a šta "novo" nisu bitne jer su definicije sastavljene od riječi koje služe da nam pobliže objasne stvarnost koja stoji iza tih riječi, ali ovde se radi o Stvarnosti koja se ne može riječima opisati pa samim tim ni definisati. Sve definicije su jalove i daju nam iluziju da nešto razumijemo i poznajemo samo zato što smo tome zalijepili neku definiciju. A ustvari nemamo pojma. Ovoga se treba čuvati. Pojma ćemo imati tek kad ta STANJA ISKUSIMO, kad u njima BUDEMO. Nema drugog načina. Zato se i kaže da u duhovnosti svako mora sam preći cijeli put, drugi to ne mogu uraditi za njega. Valjda zato ima toliko mnogo ljudi koji nešto kao obigravaju oko nekog duhovnog rada ali nikad ne zarone u njega. Ima tih ljudi svuda oko nas, a ima ih i u nama, i ovi drugi treba puno više da nas brinu, sa njima treba da vidimo šta ćemo i kako ćemo.

Poenta je da postoji jedan jedini način da zaista razumijemo to o čemu je Hrist pričao, a onda da upoznamo i njega (a zapravo sebe) a to je da postanemo ono što je on postao i što je znao da i mi treba i možemo da postanemo. A on nije postao ništa drugo nego ono što on jeste. Šta je to tačno ja nemam pojma, jer upravo sam i pisao da jedini način da to saznam leži u tome da to iskusim, a ne da o tome čitam, slušam i pričam. Jer nisu bitne riječi već je bitno to Stanje. Kakvo je ono zna samo onaj ko ga je dostigao, a ni on onda ne može da ga prenese i objasni drugima. I on u najboljem slučaju može da bude samo prst koji pokazuje na mjesec.

Ne možemo upoznati kako je na Havajima ako gledamo slike i čitamo tekstove o Havajima, već moramo otići tamo, biti tamo, biti prisutni (svjesni), mirisati tu vegetaciju, osjetiti tu klimu na svojoj koži. Ista stvar je i sa svim duhovnim stanjima. Sva se ona moraju zagristi da bi se osjetio njihov ukus. Pričati o njima bez toga je kao da pričamo nekome o ukusu avokada a da ga ni sami nikad nismo probali.

A zanimljivo je ovo "sva se ona (ta Stanja) moraju zagristi da bi se osjetio njihov ukus"...a šta je onda sa mirisom? Može li se osjetiti bar blagi i neodređeni miris tih Stanja prije nego što se ona zagrizu? Da li je taj miris ono što u nama stvara nezadovoljstvo intelektualnim "poznavanjem Hrista" i što nam omogućuje da vidimo da zapravo nemamo pojma ni o čemu, da smo samo intelektualno duhovno bogati, da sve uzimamo zdravo za gotovo, a da sve to još uvijek u nama nije rodilo nešto čvrsto i vrijedno, nešto za šta se zaista možemo uhvatiti umjesto što se hvatamo za vazduh koji nazivamo duhovnost?

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/jehoash.abiel


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13 Maj 2012, 19:39 
OffLine

Pridružio se: 26 Feb 2008, 09:03
Postovi: 406
Ponavljanje je majka znanja. Valjda. Nekome. Nekad.

Hoćeš li odgovarati za postupke bilo kojeg političara?

Hoćeš li odgovarati za postupke bilo kojeg kapitaliste?

Ili ćeš odgovarati za svoja djela i svoje riječi?

Jesi li u tom tijelu da bi kritikovao druge ili da bi radio na sebi?


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:25 
OffLine
Autor sajta
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2010, 22:51
Postovi: 221
Della, ti si moj Sizif.... :)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/kruna.alma


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14 Maj 2012, 10:40 
OffLine

Pridružio se: 26 Feb 2008, 09:03
Postovi: 406
Khali je napisao:
Della, ti si moj Sizif.... :)


Vidim i ja da jesam :)


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod - www.CyberCom.rs